top of page

Een voorbeeld uit de praktijk; een bovenooglid correctie

Door het verouderingsproces van de huid van de oogleden en de onderliggende lagen, kunnen de oogleden gaan uitzakken. Hierdoor ontstaat er rimpeling, plooivorming en vorming in de oogleden. Het gevolg is dat men een vermoeid, of niet uitgeslapen uiterlijk krijgt. Soms valt de huid op de wimpers. Er kan ook sprake zijn van een lage wenkbrauw. Huid op de wimpers kan ook op jonge leeftijd ontstaan, meestal door een familiaire aanleg.

Vaak gehoorde klachten zijn: er moe of oud uitzien of het ervaren van zware, vermoeide oogleden.

Het verouderingsproces van de huid is individueel verschillend. Door de jaren verliest de huid haar elasticiteit, wordt dunner en meer gerimpeld.

Factoren die het verouderingsproces kunnen versnellen zijn: langdurige blootstelling aan zonlicht en roken.

Verslapping van de ooglid huid kan goed gecorrigeerd worden met een ooglid correctie.

Het intakegesprek

Tijdens een eerste gesprek met mij zal uitvoerig worden ingegaan op de mogelijkheden die er zijn voor uw specifieke probleem. De voor- en nadelen alsook de risico’s en verwachtingen van de behandeling zullen worden besproken.

Het is belangrijk om u zo volledig mogelijk te laten inlichten zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken

 

De gang van zaken

Bij de ooglid correctie neemt de plastisch chirurg overtollige huid, vetweefsel en soms ook spierweefsel weg via een incisie in de natuurlijke huidplooi. Daar de huid rond de oogleden goed geneest en de littekens zoveel mogelijk in de huidlijnen worden gelegd, is het litteken na enige tijd meestal nog nauwelijks zichtbaar.

Voorbereiding

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen dient u, uitsluitend in overleg met uw arts, 1 week van te voren stoppen. Als u onder begeleiding van de thrombosedienst staat informeer deze dan over de ingreep. De thrombosedienst stemt dan het beleid met u af.

Thuis dient u van te voren een ijsbril of doperwten in plastic zakjes in de vriezer klaar te leggen om na de ingreep, bij thuiskomst te kunnen koelen. Zie ‘Advies voor nazorg’.

U kunt dezelfde dag weer naar huis. Echter het is belangrijk om uw vervoer naar huis goed te regelen. U kunt niet zelf autorijden. Deelnemen aan het verkeer of zelf deelnemen aan het openbaar vervoer raden wij af.

De ingreep

Op de dag van de ingreep komt u op afgesproken tijd naar Praktijk Swijgman, waar ik opereer.

De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. 

De plastisch chirurg tekent vlak voor de ingreep de incisie af.

Uw gezicht wordt gedesinfecteerd door te poetsen met een zeepoplossing. Daarna mag u niet meer met de handen aan uw gezicht komen.

De plastisch chirurg brengt verdovingsvloeistof (lidocaine in combinatie met adrenaline) via een zeer dun injectie naaldje aan.

De hechtdraad wordt gefixeerd door dunne hechtpleistertjes te plakken. Daar moet u de eerste week heel voorzichtig mee zijn. Na 1 week gaan ze af en de hechtingen worden verwijderd.

Na de operatie

Na de ingreep kunnen de oogleden licht branderig aanvoelen. Zwelling en verkleuring kunnen zo goed mogelijk worden tegengegaan door de ogen direct na de behandeling te koelen met bijvoorbeeld een ijsbril of bevroren doperwten. Zakjes met bevroren doperwten vormen zich goed naar de oogkas.

Met name de eerste 6 uren na de ingreep is het raadzaam te koelen. De meeste mensen koelen 24 uur lang omdat dit prettig is. Koelen gaat zwelling, blauwe plekken en pijn tegen. Dat wil niet zeggen dat zwelling, blauwe plekken en pijn niet op zullen treden.

© 2016 alicemichels - Plastische Chirurgie Maastricht

bottom of page